Daca mergeti spre Valea Prahovei ar fi pacat sa nu treceti pe la Cetatea Rasnov. Desi am vazut-o de cateva ori in mai multe anotimpuri, toamna are un farmec aparte. Cetatea este pozitionata pe un deal stancos imprejmuit de padure. Cu o arhitectura simpla, apropiata de constructia caselor obisnuite este adaptat cerintelor de fortificare, pastrandu-si un aer medieval chiar si dupa 500 ani de existenta. Cetatea a gazduit in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu si pe sotia acestuia , doamna Stanca, dupa infrangerea de la Miraslau.
In casele ocupate de vechii locuitori ai Rasnovului, astazi sunt „amenajate” buticuri de unde teoretic turistii ar putea achizitiona diferite suveniruri. Mie personal nu mi-a placut nimic, seamana mai degraba cu o piata ce strica atmosfera locului.
Aici au fost turnate mai multe cadre in filme romanesti regizate de Sergiu Nicolaescu, precum „Nemuritorii” in 1974, „Dacii” in 1966, „Mihai Viteazu” in 1970, orasul castigandu-si astfel denumirea de cetate a filmului istoric romanesc. Iar in 2002 zona Rasnovului ajunge celebra dupa ce se filmeaza cateva cadre in filmul american „Could Mountain” , care a primit si un premiu Oscar.
In anii 1848-1849 – Localitatea fiind strabatuta atat de revolutionarii maghiari, ca si de trupele imperiale austriece, rasnovenii au preferat sa se refugieze in cetate, aceasta fiind si ultima misiune a cetatii ca loc de refugiu si aparare. Iar in 1850 cetatea este parasita devenind o ruina, in cetate ramanand un singur paznic care avea sarcina de a anunta prin batai de clopot izbucnirea incendiile ce aveau loc in oras.
Rasnovul e o minute atat pentru cei care merg acolo doar sa-l viziteze cat si pentru fotografi. Fiecare piatra de acolo are ceva magic in ea, e o placere sa ajung acolo de fiecare data.
Asa este, te-ai intorce oricand pentru a trage aer in piept si a te relaxa cateva ore departe de orasele aglomerate.